Cultuur In Beeld 2016: Over diversiteit en verbinding

Programma

Bij het vormgeven van Cultuur in Beeld 2016 maken we gebruik van de kennis, ervaringen, projecten en ideeën uit de culturele en creatieve sector. Daarom hebben we de sector gevraagd om voorstellen in te dienen en een programmaonderdeel te verzorgen. Zo is een programma ontstaan dat tegemoet komt aan de wensen en interesses van de doelgroep.

Programmatijden:

09.00 - 10.00 uur Ontvangst
10.00 - 11.20 uur Plenair programma
11.45 - 12.45 uur Eerste ronde deelsessies
12.45 - 14.15 uur Lunchpauze & CultSpace
14.15 - 15.15 uur Tweede ronde deelsessies
15.15 - 15.45 uur Pauze en CultSpace
15.45 - 16.45 uur Derde ronde deelsessies
16.45 - 17.30 uur Borrel

De conferentie start met een plenaire aftrap rond het brede thema 'diversiteit en verbinding'. Na een openingsspeech van minister Bussemaker, zijn er bijdragen van onder andere: Nike Jonah, Connecting Dots, European Cultural Foundation, Birmingham Contemporary Music Group (BCMG). Nike Jonah heeft ruime ervaring opgedaan rond het thema diversiteit in een breed spectrum van de kunsten en de creatieve industrie, zowel in Londen en New York. Vanuit haar rol als Senior Diversity Officer bij de Arts Council Engeland, was zij verantwoordelijk voor het ontwerpen van het Decibel programma. Een strategische interventie om de diversiteit aan profielen van kunstenaars in Engeland te verhogen.

Samen met Nike Jonah spreekt Hassan Mahamdallie, specialist op het gebied van diversiteit en gelijkheid in de kunst en cultuursector. Mahamdallie is de auteur van de unieke aanpak van de Engelse Arts Council: The Creative Case for Diversity.

Verder gaan Aruna Vermeulen, Janneke van der Wijk en Yassine Boussaid, onder leiding van dagvoorzitter Dick-Gert Smid, met elkaar in gesprek over het thema diversiteit en verbinding. De plenaire opening zal worden afgesloten door een optreden van dichter Derek Otte.

Het programma biedt u een grote variëteit aan deelsessies, ingericht door het werkveld, aangevuld met extra verdiepende sessies. Inhoudelijk ligt de nadruk op de thema’s diversiteit, innovatie, arbeidsmarkt en beleid & onderzoek. Ook kunt u de CultSpace bezoeken waar u kennis maakt met allerlei organisaties en projecten.

Werkvormen

  • Een Presentatie is een inhoudelijke presentatie door mensen uit de sector, wetenschappers en beleidsexperts. Na afloop is er ruimte voor vragen.
  • Een Workshop is een interactieve sessie waarin onderwerpen zo concreet en interactief mogelijk aan de orde komen. Dit kan op verschillende manieren vorm krijgen. Denk hierbij aan een debat, casusbespreking, ronde tafelgesprek etc.
  • De CultSpace is het marktplein waar men gedurende de dag kennis kan maken met diverse organisaties en initiatieven die hun projecten presenteren.

 

Uitgelicht: BEAT THE SYSTEM
Het ministerie van OCW staat in december aan de start van het proces om input op te halen voor een herijking van het cultuurbeleid vanaf 2021. In een doorlopende reeks werksessies onder de titel ‘Beat the system’ gaan makers uit verschillende disciplines een dag lang met elkaar en het publiek in gesprek over het cultuurbeleid van de toekomst. Waar lopen makers in het huidige systeem tegenaan? En welke waarden moet het Rijk uitdragen in haar cultuurbeleid als het gaat om de onderwerpen diversiteit, innovatie en arbeidsmarkt? Die vragen staan een dag lang centraal in de werksessies van ‘Beat the system’. De opbrengsten van de dag worden na afloop van de conferentie aangeboden aan het ministerie van OCW.

U vindt de 'Beat the system' sessies in het deelprogramma.